Wintergreens

Wintergreens, ze zijn er weer!

Wat zijn wintergreens?

Wintergreens zijn tijdelijke greens ter vervanging van de echte greens. Een wintergreen is vaak een kort gemaaide deel op de fairway van minder goede kwaliteit dan een gewone green. Het gras op een wintergreen is langer dan op de zomergreen en een wintergreen kan daarom beter tegen betreding door veel golfers. Een wintergreen is in het algemeen wat hobbeliger dan een gewone green.

Op dit moment heeft onze hoofdgreenkeeper ze weer uitgetekend op de fairways in de buurt van de greens. Bij extreme weersomstandigheden gebruiken we deze greens in plaats van de gewone greens. Door middel van een blauwe cirkel zijn ze nu zichtbaar. Deze kleur blauw geeft aan dat dit gebied GUR is. Het is op dit moment verboden om hier vanaf te spelen want de vlag staat nog op de green. U mag in deze cirkel alleen maar gebruik maken van de putter. Komt u nu dus met uw bal in deze cirkel terecht en de vlag staat nog op de gewone green, dan heeft u een free drop buiten deze cirkel. Sla dus niet met een andere stok uit deze cirkel want dan ontstaan er beschadigingen en dat willen wij natuurlijk niet.

Wanneer gebruiken wij wintergreens?

In het najaar – als er nachtvorst is, of als het sneeuwt of langdurig vriest – begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De ‘zomergreens’ (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens.

Nachtvorst

Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is.

Hieronder nog een mooi filmpje

filmpje