De Gelpenberg:
Een golfbelevenis!
Starttijd
boeken

Verslag TPI Cursus Dublin

Verslag TPI Cursus Dublin door Matthijs Blok, fysiotherapeut DGC ‘De Gelpenberg’

Het weekend van 10 maart jl. ben ik afgereisd naar Dublin voor de Level 1 cursus van TPI. Na een wandeling door de stad, bezocht ik de Jameson Whisky Distillery (ja, jullie fysiotherapeut drinkt graag whisky) in Bow St. voor een rondleiding. De stad zag inmiddels groen-wit omdat het nationale rugbyteam het die dag op moest nemen tegen buurtland Schotland in de ‘six nations league’. Het was gezellig in de stad, met een sfeer die het meeste leek op onze koningsdag. Desalniettemin dook ik vroeg mijn bed in, aangezien de cursus op zondag al om 8.15 uur begon.

Na een ‘vitality breakfast’ in het hotel kwam ik een medecursist uit Ierland tegen in de lift. Aangezien wij beiden golfkleding droegen raakte wij aan de praat. Ik kon met hem meerijden naar de cursuslocatie. Deze was op de bovenste verdieping van de paardenracebaan in de wijk Leopardstown, ten zuidwesten van de stad Dublin.

De cursus werd gegeven door de oprichter Dave Philips zelf, ondersteund door lokale gevorderde TPI specialisten. Het was indrukwekkend om een ‘fenomeen’ als Dave enthousiast te horen praten over de inhoud van de cursus. De ervaring die hij heeft met het trainen van vele PGA tour spelers zorgt voor mooie anekdotes en een gigantische lading aan informatie. De groep van medecursisten bestond voor gelijke delen uit fitnessinstructeurs, fysiotherapeuten en golfprofessionals. Je kunt je in deze 3 vakgebieden nog verder specialiseren in vervolgcursussen. Deze cursus bestond uit 4 blokken. Dag één bestond voor het eerste deel uit theorie om meer bekend te worden met de terminologie en gedachte achter TPI. Gevolgd door heel veel oefenen met het afnemen van de screening.

Op de tweede dag werd de stof herhaald en gingen we dieper in op de swinganalyse. Een aantal deelnemers werd gevraagd om zich te laten analyseren en die kans liet ik niet aan mij voorbij gaan. De knelpunten in mijn swing kwamen overeen met de gegevens uit mijn persoonlijke screening. Dit noemt men de ‘Body-Swing Connection’. Met mijn knelpunten ben ik aan de slag gegaan in de sportschool. Zo maak ik mijn lichaam sterker, mobieler en stabieler voor een constantere en krachtigere golfswing. Ik heb mijzelf dus maar omgedoopt tot leerproject. De eerste goede ronde heb ik al gespeeld tijdens de businesscup woensdag 28 maart jl. Een prima ronde in de buffer, ondanks de stromende regen.

TPI?

TPI staat voor Titleist Performance Institute. Titleist sponsort het instituut opgericht door golfprofessional Dave Phillips en fysiotherapeut/chiropractor dr. Greg Rose. Zij hebben de afgelopen 15 jaren gegevens verzameld over het bewegen van golfers. TPI is gevestigd in Oceanside Californie USA. Daar hebben zij een ‘golflab’ waar de beste golfers ter wereld zoals Ian Poulter, Jon Rahm en Ricky Fowler worden begeleid TPI heeft een programma ontwikkeld waarmee je de fysieke (on)mogelijkheden van iedere golfer in kaart kunt brengen. Deze vaardigheden zijn mij tijdens de cursus aangeleerd.

TPI en fysiotherapie

Als fysiotherapeut ben ik bekend met het bewegen van het lichaam en het behandelen van blessures. Het behandelen van golfspecifieke klachten vereist echter specifieke kennis. Nu ik de cursus met succes heb afgerond ben ik in staat de golfswing te analyseren. Bepaalde bewegingen geven een grotere kans op blessures, hierbij moet je denken aan (lage)rug en/of schouderklachten. Aan de hand van een filmopname van de swing en een uitgebreid fysiek onderzoek op 16 onderdelen, kan ik een specifiek behandelplan opstellen.

Let wel, ik ga geen golfles geven, daarvoor kunnen jullie op de club bij Ralph en Gijs van Topgolf Nederland terecht. Wel werk ik samen met hen om je te helpen aan een beter golflichaam met minder klachten en betere prestaties!

Wanneer golffysiotherapie?

Bij pijnklachten tijdens of na het golfen, of golfspecifieke training kunnen jullie bij mij terecht. Dit kan (voorlopig) om de week op donderdagmiddag. Data kan je vinden op de website van DGC ‘De Gelpenberg’ of op het mededelingenbord in het clubuis. Op andere momenten ben je ook welkom bij Fysio Centrum Beilen (schoolstraat 6 in Beilen).

Waarvoor kan je bij mij terecht?

  • Bij pijnklachten gerelateerd aan het golfen (tijdens of na een ronde golf)
  • Na een operatie (bijv. knie of heup) om weer ‘fit voor golf’ te worden!
  • Om te weten waar je fysiek staat, door het doen van een TPI-screening.
  • Om je golfprestaties te verbeteren door het trainen van kracht, stabiliteit, flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam!

Fysio Centrum Beilen heeft zich de afgelopen 10 jaren naast reguliere fysiotherapie gespecialiseerd in echografie en shockwavetherapie. Echografie geeft ons de mogelijkheid om daadwerkelijk in het lichaam te kijken om problemen in met name spieren en pezen op te sporen. Daarnaast beschikken wij over de apparatuur voor het toedienen van shockwavetherapie. Shockwavetherapie is effectief bij hardnekkige peesklachten van de elleboog, achillespees of pezen in de voet.

Voor vragen kan je mij (m.blok@fysiocentrumbeilen.nl) of bellen (0593-524059).

Ik hoop een ieder graag te ontmoeten in het clubhuis, in de baan of indien nodig op de behandelbank!

Matthijs Blok

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Lees meer over onze privacyverklaring

Ik ga akkoordLees meer