PLAATSELIJKE REGELS DGC DE GELPENBERG IVM CORONA-MAATREGELEN

De score bij strokeplay (Regel 3.3b)

In verband met zorgen over het uitwisselen van scorekaarten worden de volgende manieren voor het noteren van scores geaccepteerd:

■ Spelers mogen hun eigen holescores op de scorekaart noteren (het is in dat geval dus niet noodzakelijk dat de marker dit doet). 

■ Het is niet noodzakelijk dat een marker fysiek de scorekaart moet accorderen; een manier van verbaal of elektronisch accorderen voldoet.

■ Het is niet noodzakelijk om fysiek de scorekaart bij de commissie in te leveren mits de commissie de scores op een andere manier kan accepteren. 

Vlaggenstokken

Om het risico op besmetting te minimaliseren moet voorkomen worden dat spelers vlaggenstokken aanraken. Daarom geldt het volgende:

■ We eisen dat de spelers te allen tijde de vlaggenstok in de hole laten staan. Dit is een gedragsregel. Bij overtreding dient de vlaggenstok per direct, zonder sanctie, te worden teruggezet alvorens de bal wordt gespeeld. Bij niet naleving van deze regels is de sanctie twee strafslagen of verlies van de hole.

Hole-afmetingen en uitholen

Er worden geen wijzigingen in de definitie van “hole” aangebracht. De EGA staat echter wel tijdelijk enkele aanpassingen van de hole toe die een veilige situatie garanderen (dat spelers de vlag en hole niet aanraken) maar waarbij toch qualifying condities gelden. Hierbij mag er een “insert” (inzetstuk) in de hole zitten, maar de bal moet (vrijwel) volledig onder het oppervlak van de green tot stilstand kunnen komen. Dit betekent dat de diepte van de hole gereduceerd kan worden van 4 inch (10,16 cm) naar 2 inch (5,08 cm) met behulp van een inzetstuk.

Bunkers

Om het risico op besmetting te minimaliseren moet voorkomen worden dat spelers harken aanraken. De harken zijn uit de baan te verwijderd. Eén keer per dag worden de bunkers aangeharkt door de greenkeepers. Bunkers worden in dat geval waarschijnlijk niet zo netjes achtergelaten als in de situatie dat er wel harken gebruikt worden. Wanneer dit van toepassing is mogen er geen wijzigingen aangebracht worden in de Golfregels en kan er gewoon sprake zijn van qualifying condities; het advies is dat spelers verzocht worden om de bunkers glad te strijken met hun voeten of een club. Tijdens een Qualifying Ronde is het niet toegestaan de bal te verplaatsen naar een vergelijkbare plek in de bunker, dan moet de bal worden gespeeld zoals hij ligt of onspeelbaar worden verklaard onder toepassing van regel 19 en de daarbij behorende straf.

Scores gemaakt met de hierboven afgebeelde aanpassingen accepteert de Handicap- en Regelcommissie (en de NGF) tijdelijk voor handicapdoeleinden. 

Aalden, 24 mei 2020

Handicap- en Regelcommissie