Golf & Kunst in Zweeloo

Golfen met Vincent van Gogh.

Een bijzonder golf-en cultuur arrangement.

Golfen op één van de mooiste banen van Nederland, gelegen tussen heidevelden met eeuwenoude jeneverbessen. In een omgeving waar de schoonheid van het ”olde” landschap de hand reikt naar het ritme van de moderne tijd.

Een omgeving ook die al in 1883 ontdekt werd door beroemde schilders zoals Max Liebermann en Vincent van Gogh.  In een van zijn brieven schrijft Vincent in lyrische bewoordingen over het bezoek aan Zweeloo. Zo schrijft hij “Het inrijden van het dorp was toch zo mooi. Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren”.
Al sinds de 2dehelft van de 18eeeuw is Zweeloo en zijn omgeving een geliefd oord voor vele kunstenaars uit binnen- en buitenland om naar toe te trekken, zoals dat naar het voorbeeld van het Franse Barbizon overal in Europa geschiedde.

Na het golfen treedt u in de sporen van Vincent van Gogh. U kunt een bezoek brengen aan het kunstenaarsdorp Zweeloo waar de gelijknamige stichting een belangrijk deel van de imposante collectie van 650 schilderijen, geschilderd in Zweeloo e.o. door 160 schilders heeft tentoongesteld.
Gedurende de zomermaanden organiseert de stichting manifestaties, exposities, kunstmarkten, wandel- en fietsroutes en lezingen. Ons motto: ONS MUSEUM IS BUITEN

Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan het Van Gogh huis in het nabij gelegen Nieuw Amsterdam, een museaal bezoekerscentrum. Het was het logement waar Vincent van Gogh enige tijd gewoond en gewerkt heeft.

“Als een droom ging die dag voorbij… een snee boerenmik en een kop koffie had ik gebruikt in het herbergje waar ik ’t spinnenwiel tekende, aldus Vincent van Gogh. Beleef als Vincent het bezoek aan De Gelpenberg!

ACTIVITEITEN IN ZWEELOO GEDURENDE DE MAANDEN APRIL T/M OKTOBER

Zie ook de website www.kunstenaarsdorpzweeloo.nl

  • Bezoek kunstenaarsherberg – alle zaterdagen 13.00 – 17.00 uur en op afspraak via Tourist     Info Zweeloo, tel.0591-372299 – entree gratis
  • Periodieke exposities van de kunstkring Zweeloo in de Herberg– alle zaterdagen 13.00 -17.00 uur – entree gratis
  • Brinken expositie in de 5 dorpen van schilderijen 19deeeuw kunstenaars
  • Fietsroute verkrijgbaar bij Tourist Info – Aelderstraat – Aalden – €1,00
  • Wandelen in Zweeloo met gids – maandelijks, meestal op woensdag of op afspraak – info bij Tourist Info – €5.00 p/p, incl. koffie in Zweeler kerkje.
  • Regelmatige kunstexposities in het kerkje van Zweeloo, de Wheem 10, Zweeloo. Deze historische kerk is gebouwd in de 2dehelft van de 13eeeuw.
  • De schilderijen collectie is te zien op de website: collectie.kunstenaarsdorpzweeloo.nl

      

 

Recente Berichten