Golf Fysiotherapie

Golffysiotherapie (klik hier voor de flyer)

De golfswing is een complexe beweging waarbij op hoge snelheid aanspraak wordt gedaan op spieren en gewrichten door het hele lichaam!

Binnen Fysio Centrum Beilen is Matthijs Blok, fysiotherapeut en zelf fanatiek golfer met handicap 8, gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en fysiek trainen van golfers van alle leeftijden en niveau’s. Matthijs werkt volgens het inmiddels wereldbekende TPI (Titleist Performance Institute), wat ook wordt ondersteund door het NGF.

Golfen met lichamelijke klachten

Veel golfers hebben pijnklachten tijdens of na het golfen. Door de afname van bewegelijkheid en spiermassa kan dit op den duur leiden tot verlies van plezier. of er zelfs voor zorgen dat je moet stoppen met het prachtige spel dat golf is. Gelukkig kunnen wij hierin wat voor u betekenen.

TPI

TPI is opgericht door de Amerikaanse PGA professional Dave Philips -goed voor o.a. 22 major winnaars- en Fysiotherapeut en chiropractor Dr. Greg Rose. De afgelopen 15 jaar zijn zij bezig geweest met het ontwikkelen van screening en behandelprogramma’s voor golfers van alle niveaus en leeftijden.

Het doel van TPI is om voor elke speler de ideale swing te vinden, passend bij zijn/haar fysieke mogelijkheden. Uiteraard gebeurt dit in overleg met uw golf professional.

Inleiding:

Als fysiotherapeut ben ik bekend met het bewegen van het lichaam en het behandelen van blessures. Het behandelen van golfspecifieke klachten vereist echter specifieke kennis. Nu ik de cursus met succes heb afgerond ben ik in staat de golfswing te analyseren. Bepaalde bewegingen geven een grotere kans op blessures, hierbij moet je denken aan (lage)rug en/of schouderklachten. Aan de hand van een filmopname van de swing en een uitgebreid fysiek onderzoek op 16 onderdelen, kan ik een specifiek behandelplan opstellen.

Hoe werkt het?

Voor het behandelen en onderzoeken van golfers is Matthijs Blok (hcp. 8) opgeleid volgens de principes van TPI. De technieken en oefeningen zal hij toepassen bij het behandelen van uw golfgerelateerde klachten.

TPI staat voor Titleist Performance Institute. Titleist sponsort het instituut opgericht door golfprofessional Dave Phillips en fysiotherapeut/chiropractor dr. Greg Rose. Zij hebben de afgelopen 15 jaren gegevens verzameld over het bewegen van golfers. TPI is gevestigd in Oceanside Californie USA. Daar hebben zij een ‘golflab’ waar de beste golfers ter wereld zoals Ian Poulter, Jon Rahm en Ricky Fowler worden begeleid TPI heeft een programma ontwikkeld waarmee je de fysieke (on)mogelijkheden van iedere golfer in kaart kunt brengen. Deze vaardigheden zijn mij tijdens een tweedaagse cursus aangeleerd.

Meer informatie op de website van TPI (www.mytpi.com)

Ik kom graag in contact met uw golfprofessional om u samen met hem/haar helpen aan een beter golflichaam met minder klachten en betere prestaties!

Waar wordt het voor gebruikt?

  • Bij pijnklachten gerelateerd aan het golfen (tijdens of na een ronde golf)
  • Na een operatie (bijv. knie of heup) om weer ‘fit voor golf’ te worden!
  • Om te weten waar je fysiek staat, door het doen van een TPI-screening.
  • Om je golfprestaties te verbeteren door het trainen van kracht, stabiliteit, flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam!

De behandeling

TPI Screening

Deel 1: fysieke screening

Middels een uitgebreide screening brengen wij uw lichamelijke (on)mogelijkheden voor een soepele golfswing in kaart. Daarbij zijn de volgende 3 peilers van belang; mobiliteit, stabiliteit en coördinatie. U kunt hierbij denken aan een beperking in de heupen of schouders. De uitkomst van de screening geeft directe aanknopingspunten om uw klachten te verminderen of golfprestaties te verbeteren! Daarnaast kunnen we dit gebruiken om de voortgang en resultaten van de behandeling te monitoren.

De uitslag van de screening bespreken we en ontvangt de resultaten ook in uw mailbox.

Deel 2: filmen golfswing

Door het filmen en analyseren van de golfswing krijgen we al veel informatie over het lichaam. Door een onderscheid te maken tussen 16 swingkarakteristieken krijgen we een beeld van de fysieke (on)mogelijkheden van iedere golfer.

 Wilt u in contact komen met Matthijs dan kunt u zich aanmelden via het secretariaat.